Øyne, ører og hud

Akkurat som slektningene sine ute i naturen er kattens ører og øyne svært følsomme. Det skarpe synet gjør den til en naturlig jeger, mens den gode hørselen hjelper den å plukke opp hver minste lyd når byttet beveger seg.

Om du mistenker at noe er galt er det er viktig å dra til veterinæren, men det finnes også noen grunnleggende sjekklister du kan gå gjennom for å sørge for at kattens øyne og ører er i tipp-topp form.

Sunne øyne

For å sjekke kattens superskarpe øyne kan du følge denne listen:

  • Dra forsiktig ned kattens nedre øyelokk – området her bør være rosa
  • Sjekk at begge pupillene har normal størrelse
  • Stå med katten ved et vindu i dagslys, dra gardinen fram og tilbake og se om pupillene forandrer seg
  • Sjekk om katten har vannete øyne eller om du ser farget puss – begge deler er tegn på en øyeinfeksjon

Legger du merke til noe unormalt ved øyesjekken bør du ta den med til veterinær.

Sunne ører

Hvis katten din rister mye på hodet eller klør seg en del på ørene kan det bety at noe er galt. Her viser vi deg hvordan du kan sjekke kattens ører:

  • Gjør det til en vane å holde kattens ører rene
  • Sjekk om kattens ører er mer rosa enn vanlig
  • Sterk lukt kan være et tegn på en infeksjon
  • Voks – spesielt voks som er mørk i fargen kan være tegn på en ørebetennelse eller øremidd

Hudinfeksjoner forårsaket av midd er relativt enkle å kurere med øredråper eller ‘spot-on’ preparater som man drypper på huden i nakken. Har du flere katter hjemme bør alle få behandling. Veterinæren vil gi deg råd om hvilken behandlingsform som er best for din katt.

Andre muligheter kan være en blomkållignende fortykning av det ytre øret – dette må renses regelmessig. En plutselig hevelse av øret kan være en blodansamling, ofte forårsaket av kloring. Slike blodansamlinger kan noen ganger føre til at øreflippen begynner å danne skorper og smuldre opp. Dette kan ødelegge kattens hørsel og det kan være nødvendig med en operasjon. Til slutt har vi polypper, dette er utvekster som tetter igjen øret, men som også kan opereres bort.

Hvis du er bekymret for kattens ørehelse, ta kontakt med veterinæren med en gang.

Sunn hud

Legger du merke til at katten din slikker eller klør seg mer enn vanlig kan det hende den har en hudtilstand som bør sjekkes. En mulighet kan være eksem, ofte forårsaket av en allergisk reaksjon på loppebitt. Går det ubehandlet kan det danne skorper som gir pelsen en sandete følelse. Kløingen vil ikke gjøre saken bedre, så forhør deg med veterinæren din om hvilken behandling som er best for din katt.

Det kan også hende at kløingen kommer av en matallergi. Hvis dette er tilfellet kan veterinæren hjelpe deg med å finne en ny matplan.