Å forstå katten din

I likhet med sine store slektninger, vil kattens atferd være drevet av et bredt spekter med naturlige instinkter. Ved å lære seg disse vil det være lettere for deg å forstå hvorfor den gjør som den gjør. Da vil du også unngå å gå i fella om å tenke at katten din er slem eller sta ... og du vil heller innse at den bare er en katt!

Ved å lære seg denne naturlige atferden, vil du bedre forstå det katten din prøver å kommunisere – og da vil forholdet deres blomstre. Katten din kommuniserer med deg hele tiden – du må bare se og høre!

Naturlige instinkter

Av natur er katten din en selvstendig skapning. Den liker å være alene, spesielt når den skal sove eller skal ut på tur. Den har også et kraftig instinkt om å jakte om natten – en naturlig trang som ikke vil bli temmet selv om du mater den jevnlig gjennom dagen.

Det er viktig å la katten din uttrykke sin naturlige atferd. Hvis den vil ha litt tid alene, bør du sørge for at det er steder i hjemmet ditt hvor katten kan trekke seg tilbake til. Som de fleste katter, vil den sikkert like lukkede områder, som en pappeske eller katteseng.

Den fødte jeger

I naturen er alle de store kattene naturlige jegere. Din kattevenn er helt lik, og derfor er det viktig å motivere det instinktive ønsket om å jakte. Ikke vær redd, det trenger ikke å bety fugler eller mus – en enkel katteleke er mer enn nok! For eksempel er fiskestangleker en fin måte for deg og katten din å leke sammen, samtidig som det lar den vise sine naturlige jaktferdigheter. La den vinne innimellom, og katten din vil føle seg veldig stolt!

Hvis katten din trener på jaktferdighetene sine inne i huset, er det mindre sjanser for at den tar med seg et bytte som den kanskje har fanget utendørs. Om du likevel skulle finne en fugl eller en mus på dørstokken, må du huske på at katten din vil avslutte jakten hvor den føler seg tryggest. Den er ikke slem, og det er ikke en gave – den bare viser at det ikke finnes noe bedre sted enn hjemme!

En nese for kommunikasjon

Som sine slektninger i naturen, kommuniserer katten din ved å bruke beskjeder av duft som den legger igjen ved å klore, spraye urin og gni. Når katten din gnir seg mot veggen, møbler eller dører, markerer den sitt territorium. Hvis den gnir seg mot beina dine, gir den deg faktisk et stort komplement ved å fortelle at du er dens!

Kloring legger igjen visuelle beskjeder, og det hjelper å holde kattens klør fine og skarpe. Sørg for at katten din har et spesifikt område i huset som den for lov – til og med blir oppmuntret til – å klore på. For å stoppe den fra å ødelegge møblene dine, kan du gi den en klorestolpe.