Å velge katt

Gratulerer! Du har bestemt deg for å skaffe deg katt. Men hvilken type er best for deg? Burde du skaffe deg en rasekatt? En langhåret eller en korthåret? Gutt eller jente? Du har kanskje til og med lurt på om du burde skaffe deg to eller flere katter, bare for å doble eller triple moroa, eller for å sørge for at du aldri blir ensom.

Her er noen tips som kan hjelpe deg med valget:

Rasekatt eller huskatt?

En ting er sikkert – du har massevis av katter å velge mellom. Det er mellom 40 og 80 katteraser, og rundt 500 ulike varianter. Og de er alle forskjellige – fra de populære rasene som siameser, burmeser og perser, til haleløse manx eller nakenkatten. I tillegg til å ha forskjellig utseende, har hver rase sin personlighet og temperament. For eksempel er siamesiske katter veldig ekstroverte, mens langhårede persere vanligvis er litt mer avslappet.

Du kan også søke på nettet eller kjøpe en bok, eller hva med å gå på en katteutstilling? Da vil du se fantastisk vakre katter, og kommer sikkert til å ville ta med deg en eller to hjem!

Men, rase er ikke alt – faktisk så velger majoriteten i England huskatter! For de fleste katteeiere er nemlig huskatter det perfekte valget. Disse kommer i et stort utvalg av farger og pelstype – og kjøpet tømmer ikke lommeboka!

Langhåret eller korthåret?

Langhårede katter er vakre, men husk – de trenger daglig pelsstell for å holde seg fine og flokefrie. På den andre siden vil en god stellerutine være en fin måte å knytte bånd mellom deg og katten – og den vil elske oppmerksomheten! Hvis du tenker at du ikke har tid til å stelle pelsen hver dag, kan en korthåret katt være et bedre alternativ.

Gutt eller jente?

Hannkatter er som regel større enn hunnkatter. Hvis du ikke får hannkatten din kastrert, vil den luske rundt i nabolaget og ende opp i slåsskamp med andre katter. Han vil også kunne markere sitt territorium ved å spraye urin, eller ved å legge igjen avføringen uten å grave det ned. Det er helt vanlig oppførsel hos en katt, men kan være ubehagelig for deg!

Hvis du har en ikke-kastrert hunnkatt, vil hun ha en jevn syklus. Når hun er fruktbar vil hun ofte lage mye lyder – noe hannkatter finner veldig attraktivt! Og så er det en jo en stor sjanse for at hun blir gravid.

Hvis du ikke ønsker å høre de lette trampene av små kattungepoter, er det kanskje best å få katten kastrert. Det er en enkel prosedyre, og du vil oppdage at noe av den uønskede atferden vil stoppe.

Én katt eller flere?

Dette kan være en vanskelig avgjørelse – og kommer an på den individuelle katten. Noen katter liker å bo med andre katter, mens andre foretrekker å tilbringe tid alene – eller med deg! Hvis du allerede har en voksen katt, vil du nok ha en anelse om hva den foretrekker.

Hvis du er ute av huset mesteparten av dagen, kan det kanskje være lurt å ha to eller flere katter slik at de kan holde hverandre med selskap. I så fall bør du vurdere å skaffe deg katter fra samme oppdretter – båndene de knytter mens de er små vil hjelpe dem med å komme lettere overens som voksne.

Det er også en god idé å tenke over hvor stort hjemmet ditt er. Akkurat som mennesker, liker ikke katter at det er trangt om plassen – hver av dem trenger sitt eget private sted. Som en generell regel burde du ha minst ett rom for hver av kattene. Det gjør at kattene har sin egen plass å trekke tilbake til når de vil være litt alene. Du vil mest sannsynlig trenge separate mat- og vannskåler, senger og doer for hver av kattene, for å tilfredsstille deres selvstendige vesen.

Hvor du kan skaffe deg en katt

Når du først har bestemt deg for å skaffe deg katt, kan du spørre naboer og venner. Noen du kjenner vil kanskje ha en katt eller kattunge til salgs, eller vet om andre som har det. Du kan også sjekke din lokale avis eller søke på nettet. Eller besøke et lokalt dyrevelferdshjem eller veldedighet – begge vil ha mange katter og kattunger som desperat trenger et godt hjem.

Unngå forhandlere som kjøper kattunger fra ulike steder. Disse kattungene kan ha blitt tatt fra moren sin for tidlig, eller har reist langt og lenge, og vil ha større risiko for sykdommer og påkjenning av stress. Hvis du vurderer å kjøpe fra en forhandler bør du søke råd hos veterinæren først, siden du ikke kan være helt sikker på kattens historie og helse.

Hvis du bestemmer deg for å kjøpe en rasekatteunge, er det best å gå til en anerkjent oppdretter. Du finner dem ved å snakke med andre katteeiere eller med veterinæren. Du kan også se etter annonser i aviser og kattemagasiner, eller besøke katteshow. Oppdrettsklubber vil også kunne sette deg i kontakt med anerkjente oppdrettere i ditt nærområde.

Hva du bør se etter i en kattunge

Hvis det er mulig, burde du se på kattungens mor. Da kan du sjekke morens generelle helse og temperament. Selv om hun ikke nødvendigvis er i tipp topp form som følge av å måtte passe på barna sine, vil du hvert fall være sikker på at kattungene ikke har blitt tatt  fra moren for tidlig eller blitt hentet inn fra et annet sted.

Kattunger bør være minst 12 uker gamle før de flytter fra sin mor.Det er lurt å kikke litt rundt – også med katter! Prøv å sjekke ut flere steder før du bestemmer deg. Kjøp bare fra steder hvor alt er rent, og hvor kattene lever godt og i gode forhold.