Sosial atferd

Det som gjør katten din helt spesiell er den selvstendige personligheten, men er katter mer sosiale enn vi tror?

Stell

Til tross for sin egenrådige personlighet vil katter noen ganger utvikle vennskap med hverandre. Gjensidig stell av pelsen ser ut til å være en del av dette, så hvis du ser katten din pleie og gre nabokattens pels handler det ikke nødvendigvis om å bli ren, men et gryende vennskap – eller kanskje de gjør opp seg i mellom etter en krangel.

Gniing

I tillegg til å stelle hverandre liker katter å gni pannen, kinn, flankene og av og til halene mot hverandre. Gniing er en flott måte å blande duftene sine på, og reagere på hverandres berøring – noen eksperter tror dette kan handle om kattehierarki. I tillegg til å tilfredsstille kattens naturlige instinkt, gir gniingen også deg gleden av å se katten din komme godt overens med naboene sine!

Aggressiv atferd

Uansett hvor snill og rolig katten din er til vanlig kan den vise aggressiv atferd. Territorisk atferd kan for eksempel få den til å prøve å hindre deg i å gå mot bestemte deler av huset – den kan til og med prøve å angripe deg.


Det er viktig å huske på at alt dette er en del av kattens naturlige atferd. Kanskje har den masse oppspart energi fra å være hjemme hele dagen, eller kanskje så den en fugl gjennom vinduet og ble frustrert over å ikke kunne jage den. Eller kanskje du rett og slett forstyrret midt jaktforberedelsene?

Det er enkelt å roe ned spenningene rundt aggressiv atferd. Du kan for eksempel prøve å gi katten din leker eller ting å klatre på. Dere kan også bruke tiden på forskjellige jaktleker – ulike ting festet til en hyssing er alltid en favoritt!