Forberedelser til ankomst

Nå som du har valgt den perfekte kattungen er det på tide å gjøre alt klart til den store ankomsten!

Handleliste

Det er flere ting du trenger for å gjøre den nye kattungen komfortabel og glad i sitt nye hjem. Her er noe av det viktigste:

  • Stabilt transportbur med en liten pute eller et håndkle
  • Mat- og vannskåler
  • Kattedo og spade, samt en pose med kattesand (Whiskas anbefaler Catsan)
  • Mat til kattungen i minst én uke
  • Minst én behagelig seng
  • Robust klorestolpe
  • Børster til å stelle pelsen
  • Leker for kattunger
  • Kontaktinformasjon til din lokale veterinær

Kattebur

Sørg for at du har et solid bur til å frakte kattungen trygt hjem, og som du kan bruke til alle fremtidige reiser. La kattungen bli vant til buret - hvis du bare bruker den på turer til veterinæren, vil kattungen forsvinne så snart du tar det frem!

En god måte å gjøre dette på er å sette buret midt i rommet og la døren stå åpen. Legg et håndkle eller en liten pute inne i buret for komfort. Du kan til og med legge en liten godbit der for å gjøre kattungen litt nysgjerrig!

Mat- og vannskåler

Små kattunger syns det er vanskelig å spise fra skåler som er for dype. De fleste katter liker faktisk ikke å spise fra dype skåler - de høye kantene forstyrrer nemlig de følsomme værhårene. Bruk en grunnere skål eller en tallerken i stedet.

Kattedo

Gjør doen til kattungen din klar med litt kattesand. Du vil også trenge en spade til å fjerne kattens avføring hver dag. Det er mange typer sand å velge mellom. Whiskas anbefaler Catsan fordi den absorberer godt, kontrollerer lukt og klumper ikke.

Prøv en liten do til å begynne med – med de små beina kan det være vanskelig å komme over den høye kanten på doene for eldre katter. Pass på at underdelen har minst én lav side som den lett kan klatre over. Det er en god idé å sette litt avispapir under - eller en matte som er lett å rengjøre - for å få tak i eventuelle sandkorn.

Hvis du har mer enn én kattunge, kan de gjerne dele do til å begynne med. Men husk at de trenger separate fasiliteter når de blir eldre.
Hvis kattungen din allerede har blitt trent til å gjøre fra seg i kattedoen som en del av avvenningsprosessen, ligger du ett steg foran. Men hvis du ser at den trenger litt ekstra hjelp, finner du mer informasjon i artikkelen «Trening med kattedo».

Mat til kattungen

Siden kattunger vokser så fort, vil din nye kattevenn trenge mer fett og protein i kostholdet enn en voksen katt. Den har også en liten mage, noe som betyr at du må mate den lite og ofte gjennom dagen.

Sørg for at kattungen får et sunt og balansert kosthold. Whiskas Junior fôr er spesialutviklet for å gi kattungen all den energien og næringsstoffene den trenger for å holde seg frisk og rask frem til den er 12 måneder gammel. Når du bytter mat fra kattunge til voksen, avvenner du den gradvis i løpet av 5-7 dager.

Husk at noen kattegodbiter og matvarer ikke er egnet for små kattunger. Sjekk alltid etiketten og fôringsretningslinjene før du kjøper.

Leketid

Alle kattunger trenger leker! Ikke bare er leker bra for underholdning - både for deg og kattungen - men de er også viktige for trening og utvikling. Katter elsker å leke med alt som ligner på byttedyr, eller som beveger seg uforutsigbart. En klorestolpe er også en god ide - noe for å holde de skarpe klørne unna møblene!

Lekene trenger ikke være dyre. Du kan lage en flott lekeplass bare ved å kutte et par hull i en pappkasse. Som bonus vil det også kunne fungere som et privat og trygt rom for kattungen.

Andre flotte hjemmelagde leker inkluderer kartongrør, baller av sammenkrøllet avis eller tørkepapir, spoler og flaskekorker. Ikke la kattungen leke med ull eller hyssing, og sørg for at alt du bruker er stort nok til å ikke bli svelget, og ikke har små deler som kan tygges av og spises.

Prøv å rydde litt plass på en høy hylle - katter og kattunger liker hvilesteder hvor de kan ha full oversikt over omgivelsene. Vinduskarmer er spesielt populære -  og jo eldre den blir, desto oftere vil den ligge der og se ut. Hvis vinduskarmene dine ikke er dype nok, kan du kjøpe liten kattebenk som er lett å montere.

Endelig hjemme

Når din nye kattunge blir med hjem for første gang, vil den nok være litt nervøs for de nye omgivelsene. Ikke vær bekymret - det er helt normalt. Huset ditt er jo fullt av merkelige ting, lyder og lukter, og kattungen trenger bare litt tid til å bli vant med alt. Du kan hjelpe den med å føle seg trygg og rolig ved å gi den en pappkasse eller et kattebur med døren åpen som kan fungere som en liten "hule" når den vil trekke seg tilbake for litt alenetid.


Hold kattungen din i et varmt og stille rom de første to eller tre dagene. Gi den lett tilgang til en kattedo, mat- og vannskåler, en koselig seng og et par leker for underholdning. Alle disse tingene vil hjelpe kattungen å tilpasse seg det nye miljøet.

På dette stadiet er det en god idé å avtale et besøk hos din lokale veterinær for å få kattungen sjekket og behandlet for å forhindre lopper og ormer, samt planlegge vaksinasjoner. Hvis du har andre kjæledyr, sørg for at veterinæren gir kattungen en full helsesjekk før du introduserer dem for hverandre.