Tenker du på å skaffe deg en kattunge?

Kattunger er nusselige. Er det i det hele tatt mulig å ikke forelske seg i disse søte og kjærlige pelsdottene?  Å ønske en kattunge velkommen inn i hjemmet ditt er første steget på en vidunderlig reise. Allerede innen ett år vil den nysgjerrige lille hårballen være fullvoksen, og derfor er det vel så viktig å være klar til å ta vare på en voksen katt.

Har jeg andre kjæledyr hjemme?

Kattunger er nysgjerrige og sosiale dyr, men med en selvstendig personlighet. Når de blir eldre kommer de til å ville ha sin egen plass, og da spesielt stille og koselige hjørner hvor de føler seg trygge. Når du skal introdusere en kattunge til andre kjæledyr, vær tålmodig, og sørg for at hvert kjæledyr har egne områder til do, mat og søvn. Hvis du har en eldre katt bør du forvente en tilvenningsperiode, hvor den eldste katten må venne seg til å ha en ny og ung beboer i hus.

Om kjæledyrene ikke ser ut til å bli venner med det første - ikke bekymre deg. Katter danner ikke alltid nære sosiale bånd med andre kjæledyr, eller med katter fra at annet kull.

Jobber eller reiser jeg mye?

Kattunger kan bli bekymret hvis de er alene hjemme i lange perioder. Dessuten trenger de små kroppene deres mange faste og små måltider gjennom dagen.

Hvis livsstilen din betyr at du må la kattungen din være mye alene, bør du vurdere å få deg en eldre, mer selvstendig katt. Du kan til og med adoptere et søskenpar fra samme kull, slik at kattene vil glede seg over den andres selskap.

Hvis du ofte er bortreist må du sørge for at det er noen andre som tar vare på kattungen din. Kanskje har du en kattevennlig nabo som vil komme bort og mate og leke med kattungen flere ganger hver dag (de fleste katter foretrekker de kjente omgivelsene i eget hjem). Hvis ikke er et annet alternativ å leie en profesjonell kattepasser.

Innekatt eller utekatt?

Alle kattunger bør holdes innendørs til de er fullt vaksinert, og kastrering anbefales før puberteten slår inn. Hannkatter som ikke kastreres har større sannsynlighet for å forsvinne eller havne i slåsskamper. Hunnkatter kan bli gravide når de bare er 4 måneder, noe som anses å være for ungt. Forhør deg med veterinæren din om når katten bør kastreres.

Hvis hjemmet ditt ligger nær en trafikkert vei, eller du bor i en bolig uten hage, kan du vurdere å ha katten inne på lang sikt. Selv om du velger dette kan du likevel gi katten frisk luft ved å sette opp en trygg og inngjerdet kattegård ute. En kattegård kan inneholde klatrestativ på flere nivåer og steder hvor katten kan ligge i ly fra været.

Velger du å holde katten innendørs må du huske på at katter trenger mye stimuli. Pass på å ha mange leker og gjenstander den kan kvesse klørne på tilgjengelig. Du må også leke, kose og gi katten din mye oppmerksomhet hver eneste dag. Det er verdt å bemerke seg, at siden innendørs katter er mindre aktive trenger de mindre mat for å holde seg slanke og sunne.

Den viktigste vurderingen når man skal velge  innekatt eller utekatt er personligheten. Hvis kattungen er vant med å være ute, eller kommer fra et litt viltert kull – er kanskje ikke en innendørs livsstil det riktige valget.

Uansett om katten er en innekatt eller utekatt, må alle vaksiner være oppdatert. Ta den også med til veterinæren for de viktige årskontrollene.

Planlegger jeg å flytte til et nytt hjem?

Ung som gammel, alle katter liker kjente omgivelser. Det å flytte til et nytt hjem kan virke veldig forstyrrende for en kattunge. Det kan ta katten en stund å tilpasse seg i et nytt hjem, spesielt hvis miljøet er veldig forskjellig fra det den er vant til.

Planlegger du å flytte i nær fremtid kan det være verdt å vente med å adoptere en kattunge til du er kommet på plass i ditt nye hjem. Hvis dette ikke er et alternativ trenger du ikke å bekymre deg. Bare gi kattungen et trygt sted den kan føle er sitt eget i det nye hjemmet. Gi den også massevis av kjærlighet og oppmerksomhet under hele prosessen - det vil gjøre den trygg og lykkelig.

Finansiell forpliktelse?

I gjennomsnitt koster omsorg og stell for en sunn kattunge mellom 6000,- og 8000,- kroner hvert år. Dette skal dekke mat, forsikring og grunnleggende veterinærpleie.