Purring og andre kattelyder

Å forstå kattungers lyder
Med alt fra det klassiske «mjau» til et bredt spekter av maling og hvesing, vil kattungen din bruke sin naturlige stemme til å lage mange forskjellige lyder – faktisk mer lyder enn de fleste andre dyr. Katter har så mange som 60 typer vokalisasjoner, og hver og en av dem uttales med forskjellig tone og intensitet, og har ulik betydning. Men hva prøver den å si til deg?

Det klassiske «mjau»

Alle kjenner til «mjau». «Mjauet» genereres i strupehodet, og er et rop om hjelp eller oppmerksomhet. Mens den vokser vil kattungen bruke «mjau» til å uttrykke et bredt spekter av humør og følelser, fra vennlighet og frykt, til klage og sinne.

«Murre»-lyden

Kattungen din vil kanskje «murre» som en måte å tilby en vennlig hilsen på. Ikke alle kattunger gjør dette – hvis din gjør det, vil du legge merke til at det nesten høres ut som den snakker til deg!

Maling

Som alle vet er en malende katt en glad katt. En nyfødt kattunge vil male for å fortelle moren at den er komfortabel og trygg. Maling er lyden av tilfredshet, og en smart kattunge vil bruke det for å få mer enn sin del av kosen. Og du vil uten tvil være glad for å gi etter!

Ny forskning tyder på at katter også maler i stressende situasjoner, rett og slett for å roe seg selv ned.


Kommunikasjon med kattungen din

I den ville naturen pleier de store kattedyrene sjeldent å kommunisere med lyder, og vokaliserer bare når de forbereder seg til kamp eller ved parring. Ved at kattungen snakker til deg, vil den vise hva den har lært av generasjoner av katter før seg – at vokalisering er en fin måte å få oppmerksomheten til et menneske!

Jo mer du snakker med kattungen din, desto mer vil den forstå og svare deg. Snart vil du kjenne igjen alle kattelydene, og den vil kjenne igjen dine. Det er bare å begynne å snakke!