Fôringstips

I naturen vet store kattedyr akkurat hva de trenger å spise. Ved å gi riktig mat til kattungen til riktige tidspunkt, vil du sørge for at de naturlige instinktene som kjøtteter og ensom jeger, opprettholdes.

Spesiell mat for kattunger

De første fire-fem ukene av livet sitt vil kattungen få all næringen den trenger fra moren sin. Normalt vil den bli avvent innen uke syv, men allerede i uke fire kan du starte med å gi spesialtilpasset mat, som Whiskas® Junior.

Liten mage, stor appetitt

Den søte kattungen er kanskje liten, men den kommer til å vokse femten ganger raskere enn en menneskebaby! Likevel har den en magesekk på størrelse med en tommelnegl, og kan derfor ikke spise så mye om gangen. Det er derfor viktig å gi kattungen små porsjoner med jevne mellomrom – inntil seks ganger om dagen til å begynne med. Prøv de første dagene å spre maten på en tallerken som den kan slikke rett av, for å bli vant til det.

Porsjoner for kattunger og voksne

Fra de er fire måneder gamle, er Whiskas® Junior perfekt for enkle, velsmakende måltider. Gi kattungen din tre til fire måltider hver dag frem til den er et halvt år gammel. Etter dette bør to til fire måltider om dagen være nok. Når kattungen er mellom ti og tolv måneder vil den være klar for voksen mat, som du kan gi den to ganger om dagen.

Kresne katter

I naturen er de store kattedyrene forsiktige med hva de spiser, og unngår alt som smaker rart. Kattungen din har de samme instinktene, og foretrekker at hvert måltid er ferskt, og serveres romtemperert i en ren skål.

Introdusering av ny mat

Raske endringer i matveien kan være vanskelig for kattungens sensitive mage, så introduser ny mat gradvis og litt om gangen.

Ikke på menyen

Etter at kattunger er avvennet, mister de muligheten til å fordøye melk – så ikke noe kumelk! Mye av menneskematen kan være skadelig for katter - for eksempel kan løk forårsake anemi. Med andre ord, ikke bli fristet til å gi den matrester og andre menneskelige godbiter. Hvis du gir kattungen riktig mat til riktig tidspunkt, vil den få alle de næringsstoffene den trenger.

Vann

Kattungen din har en supersensitiv nese og tunge som plukker opp ukjente, kjemiske lukter. Derfor vil den nok heller foretrekke å drikke fra dammer (til og med toalettet!) enn fra vannskålen sin. For å oppmuntre kattungen til å drikke mer, plasser vannskålen i et stille hjørne, vekk fra kattedoen. Ikke vær bekymret hvis disse litt spesielle vanene fortsetter – det er helt normalt!

Kattedo

I naturen er store katter opptatt av å holde seg rene. Derfor vil de aldri spise og gå på do samme sted. Kattungen din gjør det samme, så sørg for at doen er langt unna stedet hvor den får servert maten sin. For å finne ut mer, les «Dotrening».

Et langt og sunt liv

Skinnende pels, klare øyne og smidige muskler er alle gode tegn på at kattungen din er ernæringsmessig sunn. Hvis du gir den en balansert diett som er tilpasset de ulike stadiene i livet, vil du fort se at det gjenspeiles i atferden.