Hvordan sjekke kattungens helse

I den ville naturen bruker de store kattedyrene pelsstell for å pleie relasjoner. På samme måte vil du kunne styrke båndet mellom deg og katten din ved å gi den jevnlige helsesjekk. Det er lurt å starte med dette allerede når den er liten. På denne måten vil kattungen raskt se på det som en naturlig rutine.

Gjør ting komfortabelt

Før du starter med helsesjekken, gjør det et sted hvor kattungen føler seg komfortabel – i fanget ditt eller i en seng. Vær så varsom du kan når du undersøker den, og bruk fine, beroligende ord.

Pust og mage

Lytt til kattungens pust, og pass på at den er vanlig og ikke anstrengt. Stryk fingertuppene forsiktig langs kroppen for å sjekke om du legger merke til noe uvanlig.

Øyne og ører

Se i kattungens ører, og kontroller om det er noen merker i den ytre delen av øret, betennelse eller mørkfarget voks. Rundt kattungens øyne bør du se etter om det er betennelse, tegn på skade eller om det væsker. Ta aldri på selve øyeeplet, og ikke drypp øynene uten å ha snakket med veterinæren.

Munn og nese

Åpne kattungens munn forsiktig og se etter brukne tenner, betent tannkjøtt eller tannstein. Kattungens nese er en god indikator på dens generelle helse – den bør være kjølig og fuktig. Hvis kattungen har en tørr nese og nyser mye, kan det hende den er forkjølet. Hvis du skulle være bekymret, er det bare å avtale en time med veterinæren for å se nærmere på det.

Klør

Sjekk potene til kattungen, og se om noen av klørne er brukket eller mangler. Se også etter skader i den myke huden mellom putene. Trykk forsiktig på foten, og klørne vil komme frem – men husk at de er skarpe!

Snakk med veterinæren

Hvis du skulle være engstelig for noe, hold et øye med kattungen en dag eller to. Hvis du fortsatt er engstelig, ta den med til veterinæren.